Se filmen om skapandet av Gone Fishing

Följ med på min resa i skapandet av min smyckekonst

Gone Fishing movie

länken  tar dig vidare till vimeo och öppnas i ett nytt fönster.

GONE FISHING

Naturen är en viktig del i mitt liv. I ett alltmer urbaniserad Sverige förskjuts vår kunskap om naturen till enstaka upplevelser som begränsas hårt av bristen på tid och vardaglig närhet. Tekniker som många behärskade för inte så länge sen är nu på väg att falla i glömska. Vi behöver inte kunna själv i det konsumerande samhälle vi utvecklar. Mina smycken ifrågasätter det.

Jag älskar att fiska. Djupt inne i de värmländska skogarna eller högt upp på fjället fiskar jag helst. Jag tar bara upp den fisk jag äter och garvar sedan skinnen själv. Dessa skinn blir mitt råmaterial och grunden i mina smycken. Jag garvar med uråldriga och enkla metoder. Ett arbete som tar tid. Jag letar upp gamla tekniker och omarbetar dessa så de passar i de uttryck jag jobbar med. Jag monterar ihop mina smycken på traditionellt vis, ibland omtolkat i nya materialval. Min stora styrka som konsthantverkare är förmågan att se ett material och förvalta dess inneboende egenskaper. Jag har också möjlighet att lyfta upp traditionella kunskaper och visa på fenomen/händelser genom mina val av arena och material. De skinn jag inte fiskar upp själv får jag från min lokala fiskhandlare, ett restmaterial som annars kastas. Några få skinn har jag fått från ett litet lokalt garveri på Island, större fiskar som jag inte fiskat själv. Detta garveri jobbar som jag med att ta tillvara på restmaterial som annars skulle kastats bort.

Det är ett spännande faktum att människan redan för tiotusentals år sedan valde att smycka sig med troféer från livet, att vi sedan hållit fast i den traditionen och fasetterat den ytterligare gör smyckekonsten till en mycket utmanande uttrycksform.